Delegacija Švajcarske razvojne saradnje u Šapcu sa projektom „Znanjem do posla“ (E2E)

Šabac: Delegacija Švajcarske razvojne saradnje, predvođena šefom Ričardom Kolijem juče je prvi put posetila Šabac i upoznala se sa dosadašnjim rezultatima projekta „Znanjem do posla“ (E2E) u ovom gradu. E2E je u Šapcu prisutan nepunih godinu dana i to kroz saradnju sa lokalnim partnerom/brokerom – udruženjem Svetlost. Ova poseta je za delegaciju bila prilika da obiđe kompaniju Comex sa kojom lokalni brokeri sarađuju na implementaciji obuka na radnom mestu, kao i novootvoreni Job info centar, da se upozna sa aktivnostima E2E projekta u ovom gradu, ali i da razgovara sa korisnicima projektnih aktivnosti.

U obilasku šabačke kompanije Comex, koja je lider u segmentu proizvodnje fleksibilnih materijala za pakovanje različitih proizvoda u Zapadnoj Srbiji, predstavnicima delegacije Švajcarske približeni su principi funkcionisanja same firme, ali i poslovna klima u šabačkom kraju, koji je sve više otvoren za dolazak stranih kompanija, ali i njihovih poslovnih koncepata u organizaciji posla i zaposlenih.

Prilikom obilaska fabričkog pogona ove lokalne kompanije, čiji se obim proizvodnje iz godine u godinu povećava, šef Švajcarske razvojne saradnje Ričard Koli izrazio je zadovoljstvo postojećom saradnjom i podrškom koju Švajcarska pruža ovom gradu na polju podizanja zapošljivosti mladih, koja je glavni cilj projekta „Znanjem do posla“.

U kompaniji ističu da ih je saradnja na E2E projektu podstakla da razmišljaju drugačije i uvedu izmenjenu praksu kada je sistem obuka u pitanju.

„Projekat Znanjem do posla omogućio nam je da pronađemo kandidate za poziciju operatera za flekso štampu, što nam je bilo neophodno. Uz to program je doneo jednu struktuiranost u samoj pripremi i sprovođenju obuke. Dobili smo precizan kurikulum po kom smo vršili obuku i na taj način uveli u posao mlade ljude koji pre toga nisu imali formalno znanje vezano za grafičku industriju“, kaže Boris Obrenović, direktor operacija u kompaniji „Comex”.

Trojica praktikanata uspešno su prošli obuku za poziciju operatera flekso štampe i nastavljaju da rade u kompaniji Comex.

„Ova obuka je za mene nešto izuzetno. Dolazim iz elektro struke, ali radio sam razne druge poslove. U Comexu sam savladao sve što mi je potrebno za obavljanje ovog posla, ali još je bolje to što imam priliku i da napredujem ukoliko vredno radim. Ovaj posao mi znači mnogo, i privatno i poslovno. Veoma sam zadovoljan i čini mi se da mi je ova obuka promenila život u potpunosti“, kaže Goran Radovanović, praktikant projekta E2E.

Obilazak novoosnovanog Job Info centra Šabac omogućio je predstavnicima delegacije Švajcarske da se upoznaju sa svim aktivnostima lokalnih brokera usmerenih na poboljšanje položaja mladih ovog grada na tržištu rada i pružanje pomoći mladima prilikom nalaženja posla, izbora ili promene karijere, kao i kompanijama prilikom pronalaženja i obuke odgovarajuće radne snage.

Ovom prilikom je jedan od korisnika usluga karijernog vođenja i savetovanja objasnio koliko je njemu ova aktivnost značila za razumevanje sopstvenih kompetencija za obavljanje određenih poslova, kao i za odabir svog karijernog puta.

Ovde dobijam smernice čime bih mogao da se bavim u životu i šta je potrebno od znanja i veština kako bih što lakše došao do željenog zaposlenja“, kaže Mihailo Marinković.

Karijerni savetnici iz udruženja Svetlost predstavili su svoje zalaganje u ovom poslu. Oni su do kraja februara ove godine, za svega 4 meseca od zvaničnog otvaranja Job info centra, uspeli da dopru do 409 mladih iz svog Šapca i okoline.

„Ključna uloga JOB INFO centra Šabac jeste da pomaže đacima, studentima i nezaposlenima u razvoju onih znanja i veština koje će im biti od značaja pri zapošljavanju; da pomogne u sticanju radnog iskustva nakon školovanja i studiranja i da pruži saznanja o svetu poslovanja, te da pripremi đake i studente za uspešan prelazak na sledeći nivo razvoja karijere, tj, pronalazak odgovarajućeg zaposlenja“, objašnjava karijerna savetnica Mirjana.

Cilj projekta „Znanjem do posla“, čija je ukupna vrednost 28,7 miliona evra za 8 godina sprovođenja, je povećanje zapošljivosti i zapošljavanja mladih i posredno brži, održivi i inkluzivni ekonomski razvoj Srbije. Ideja E2E je da podstakne, podrži i ponudi model trajne saradnje lokalnih samouprava, škola, organizacija civilnog društva i privrednih subjekata kako bi se mladima pružila mogućnost da nauče one veštine koje se traže na tržištu rada i tako lakše dođu do posla.